KIRIM VE NOGAY TATAR YEMEKLERİ

facebook sayfamız tıklayın/TATAR YEMEKLERİ OKYANUSU
Beğen


ANA SAYFA YENİ TARİFLER FACEBOOK İLE ETKİLEŞİMLİ OLARAK YAPILACAKTIR.YORUMLARINIZLA PAYLAŞIMLARINIZLA KATKIDA BULUNUN

TATAR AŞLARI, TATAR MUTFAĞI VE TATAR MUTFAK KÜLTÜRÜ HAKKINDA HER ŞEY

28 Mart 2012 Çarşamba

124 - YALPAK AŞ


Yalpak aş ismini muhtemelen tataraş yada kaşıkbörek baz alınarak almış, onlara göre yayılmış ve büyük bir vaziyette bırakıldığından bu ismi almış olmalı,
Yalpak kelimesinin yassı/yayılmış gibi bir anlamı var
Yalpak aş dediğimiz patatesli bi mantı türüdür.
iki ayrı tarif

Gülay Kaya tarifi
MALZEMELERİMİZ
un, yumurta su,
içi için: patates, kırmızıbiber, karabiber, tuz

YAPILIŞI
Un, bir yumurta ve su ile yoğurulur mantı hamuru hazırlanır.
İçi için haşlanmış patates ezilir içine kırmızı biber karabiber tuz atılır karıştırılır.
Mantı hamuru açılır içine patatesler dizilir..
Eskiden bunu bardakla keser tek tek patatesli içi içine koyar yarım ay şeklinde katlardık..
Şimdi biz daha kolay bir yöntemle yapıyoruz
Yufkanın bir yarısına patatesleri düzgün bir şekilde dizip yufkanın diğer yarısını üzerine kapatıp küçük kareler şeklinde kesiyoruz.(mantı keseceği ile)
Bu işlem bitince suda haşlıyoruz mantı gibi
Diğer taraftan da tereyağını ısıtıp içine yine toz kırmızı biber atarak yağını hazırlıyoruz
Haşlanan yalpak aşları çıkarıp ara ara biberli yağı üzerine gezdiriyoruz..
Yalpak aşa geleneksel olarak yoğurt konmaz bu şekilde servis edilir
Afiyet olsun.

Tuğba Yalvaç tarifi
Malzemeler
Hamuru için: 1 kg un,1 adet yumurta,Tuz ve un
İç Harcı için: 8,9 adet haşlanmis patates Bol kuru nane Tuz


Yapılışı: Bütün malzemeleri karistirarak sert bir hamur elde edin ve büyük bezeler tutun.
Haslanmis patatesleri ezin ve icine tuzla nane yi ekleyip karistirin.
Bezelerinizi cok ince olmayacak sekilde acin.
Pazınızı ikiye katlayin ve orta cizgisini belli edin ve geri acin cizginin altindan baslayip patateslerinizi top top yapip dizin aralarinda 3er santim olacak gibi asagiya kadar sirayla dizin
bazinin diğer yarisinida uzerine kapatin
aralarindan bicakla cesin kenarlarini kapatin.
Kaynar suda bi tasim kaynatin suyunuza tuz eklemeyi unutmayin.
 Daha sonra bol tereyagi yakin suzdügünüz asin üzerine dökün.
Afiyet olsun


Gülay Kaya tarifi
MALZEMELERİMİZ
un, yumurta su,
içi için: patates, kırmızıbiber, karabiber, tuz

YAPILIŞI
Un, bir yumurta ve su ile yoğurulur mantı hamuru hazırlanır.
İçi için haşlanmış patates ezilir içine kırmızı biber karabiber tuz atılır karıştırılır.
Mantı hamuru açılır içine patatesler dizilir..
Eskiden bunu bardakla keser tek tek patatesli içi içine koyar yarım ay şeklinde katlardık..
Şimdi biz daha kolay bir yöntemle yapıyoruz
Yufkanın bir yarısına patatesleri düzgün bir şekilde dizip yufkanın diğer yarısını üzerine kapatıp küçük kareler şeklinde kesiyoruz.(mantı keseceği ile)
Bu işlem bitince suda haşlıyoruz mantı gibi
Diğer taraftan da tereyağını ısıtıp içine yine toz kırmızı biber atarak yağını hazırlıyoruz
Haşlanan yalpak aşları çıkarıp ara ara biberli yağı üzerine gezdiriyoruz..
Yalpak aşa geleneksel olarak yoğurt konmaz bu şekilde servis edilir
Afiyet olsun.


18 Mart 2012 Pazar

123 - TATLI KOBETE

Kırım yapımı bir tv mutfak programı olan lezzetli sofra serisinde yayınlandı tatlı kobete, geleneksel bir tatlı değil sanırım,programın aşçısı Rustem akay tarafından geliştirilmiş olabilir, Ancak Tatar mutfak kültüründen kaynaklandığı kesin


Tatlı kobete

5 bardak un
Yarım kilo margarin yada tereyağ
Bir çay kaşığı karbonat
400 gr kaymak
4 bardak şeker
Ve iki limon
Üstüne pudra şekeri

Unun üzerine yarım kilo margarini rendeliyoruz
Bir tarafta bir çay kaşığı karbonatı 400 gr kaymak içerisinde iyice karıştırıyoruz
Kaymakıda unun üzerine koyup karıştırıyoryuz
Hamur 1.5 saat dinlendiriliyor
İki limon kabuğu ile parçalayıcıda parçalanıp hazırlanır
400 gram şeker limon ile karıştırılır
Hamur iki parçaya ayrılır, alt kısmını oluşturacak hamur biraz daha büyük kesilir
Tepsinin içine kağıt yerleştirilir hamurun yapışmaması için
Hamur açılır tepsiye yerleştirilir üzerine şekerli limon sıvanır
Üst hamur açılıp üste yerleştirilir ve kenarları kapatılır
230 derecede 40-45 dakika pişirilir
Piştikten sonra üzerine beyazlıyacak kadar pudra şekeri sepilir
Dilimlenerek kobetemiz sunulur
Afiyet olsun

12 Mart 2012 Pazartesi

122 - KARIN ŞORBASI - İŞKEMBE

Romanya Köstenceden Buran Şerifedin tarafından yapılmış tarifi nette buldum
Genelde Türkiyede de yapılan tarifleri vermemeye çalışıyorum
Ancak tarif tatarca yapılmış, nette tatarca tarif pek bulunmuyor tarifi aynen aktarıyorum

Yemek tarifi - Qarin Șorbasi
2 kg siyir qarini (burtă de vită)
2-3 suyek ya bir siyir ayak suyegi (oase sau picior de vită)
1 maydanoz tamiri (rădăcină de pătrunjel)
1 yaban havucu tamiri (rădăcină de păstârnac)
1 kereviz tamiri (rădăcină de țelină)
2-3 havuç (morcovi)
2 soğan (ceapă)
2 sarı cumurtası (gălbenușuri de ouă)
100 g qatıq (iaurt)
100 g qaymaq (smântână)
qara bıber (piper boabe)
tuz ve sırkıye (sare și oțet)

1. Qarın tuzman ya musur unman temızlene. Suyekler baltaman ya satirman ekige parșalana.
Qarinni temizlegen son bir kaș suwlarga șayqalana. Suyeklerde ayni.

2. Bir qazan icine, birinci suyeklerni salasiñ ve ustune orawli qarin kele. Qazanni suwman totirasiñ ve qaynatmaga ciberesiñ. Emen emen suw qaynagan son, qazandan suwni agizdirasiñ. Birgere taa qarinni ve suyeklerni cuwasiñ. Taa da qazan tubine suyeklerni ve qarinni salasiñ ve suwman totirasiñ. Teraqay tuzda qoșasiñ. Lazim, qarin cumșagașik qaynacak (5-6 saat, aywan caș bolsa taa șalt bolir).

3. Yari qaynagan vakit geșken son, qazan icerine sebzelerni koyarmiz (sebzelerin qabiklari temizlimeli bolmali) ve qara biber.

4. Qarin aruw etip qaynagan son, otni sondirermiz. Qarinni șigararmiz ve ince etip kesmege bașlarmiz (laqșaday). Suyeklerden etlerni ve mayli yerleni ayrarmiz. Sebzelerni bir tabaqqa ayrarmiz (sogansiz). Qalgan sorpa bașqa qazanga suzermiz.
Cani qazan icerine koyarmiz : kesilgen qarin, etler ve mayli yerler, ustunede sorpani ve otka salarmiz qaynasiñ.

5. Ayri bir kișkene qazan icerine qaștirarmiz: eki sari cumurtasi, qatiq ve qaymakman, ½ qașiq un ve teraqay sorpa inceletmege.
10-20 dakikadan son, boni șorbaga qoșarmiz.
Ayni, sebzelerni ezermiz ve sozum icerinden gecirermiz. Șiqqan pasta șorbaga koșarmiz. Șorbani koșkanlariman aruw etip qaștiracakmiz. Tuzni kerek qadar salarsiñ.

6. Mujdei yapilmasi. Ayri, bir kaș tiș sarmsak temizlermiz, onlarni ezermiz; bir kișkene șanaqqa salarmiz, tuzman oqalamaga bașlarmiz; son teraqay tereyag koșarmiz, kene oqalarmiz. Ustune qaynaq suw koyarmiz, kene qaștirarmiz. Sonunda sirkiyede koșarmiz.

Qarin șorbasi mujdeimen ve așși bibermen keter.

Bereketli bolsiñ !

Zaten anlaşılıyor ancak bir çeviri yapalım

2 kg sığır işkembesi
2-3 kemik yada bir sığır ayak kemiği/paça
1 maydanoz tamiri/kökü
1 yaban havucu
1 kereviz
2-3 havuç
2 soğan
2 yumurta sarısı
100 g yoğurt
100 g kaymak
kara bıber tuz ve sirke

1. İşkembe tuzla veya mısır unu ile temizlenir. kemikler balta veya satırla ikiye parçalanır.
İşkembe temizlendikten sonra bir kaç kez suda çalkalanır. Kemiklerde aynı şekilde.

2. Bir kazanın için ilkönce kemikleri koyarız ve onunda üstüne işkembeyi koyarız. Kazanı suyla doldurup kaynatmaya başlarız. Hemen hemen su kaynadıktan sonra, kazandaki suyu akıtıp döküyoruz. Bir kere daha işkembeyi ve kemikleri yıkıyoruz. yine kazanın dibine kemikleri ve işkembeyi koyuyoruz ve su ile dolduruyoruz . Azıcık tuzda katıyoruz. İşkembe yumşayıncaya kadar kaynatıyoruz artık (5-6 saat, kadar eğer hayvan genç ise daha çabuk olur).

3. yarı kaynama vakti geçtikten sonra, kazan icerisine sebzeleri koyuyoruz (sebzelerin kabukları temizlenmiş olmalı) ve kara biberini atıyoruz

4. İşkembe iyice kaynadıktan sonra, ateşten alırız. İşkembeyi çıkarırız ve ince ince kesmeye başlarız (lakşa/erişte gibi). Kemiklerden etlerini ve yağlı yerlerini ayırırız. Sebzeleri bir tabaqqa ayırırız (soğansız). Kazanda kalan işkembe suyunu başka bir kaba aktarırız.
Yine kazan icerisine koyarız : ufak ufak kestiğimiz işkembeleri, etleri ve yağlı yerlerini, ustunede ayırdığımız işkembe suyunu koyup tekrar ateşe koyup kaynatmaya başlarız (işkembe suyunu niye aldık başka kaba? her neyse)

5. Ayrı bir küçük kap içinde karıştırırız: eki yumurta sarısı, yoğurt ve kaymak ile, yarım kaşık un ve çok azıcık işkembe suyunu ve inceltiriz
10-20 dakikadan sonru bu hazırladığımız terbiyeyi çorbaya katıyoruz.
Aynı şekilde, sebzeleri eziyoruz ve bir süzgeçten geçiriyoruz. Çıkan ezmeyi çorbaya katıyoruz . Çorbaya kattıklarımızı iyice karıştırıyoruz ve gereği kadar tuz ekliyoruz
6. Sos yapilmasi. Ayrı, bir kaç diş sarmısak temizliyoruz ve onları eziyoruz, bir küçük çanağa koyuyoruz, tuz ile karıştırıyoruz, sonra tereyağ geliyor tereyağını katıyoruz ve yine karıştırıyoruz. Üstüne kaynak su koyup tekrar karıştırıyoruz en son sirkesini katıyoruz.

İşkembe çorbası sirkeli sosu ve acı biberle iyi gider.

11 Mart 2012 Pazar

121 - YIPKA KOBETE



Netten bulduğum ihtimalen Romanya çıkışlı bir video
IPKA (YUFKA, YUPKA), NOGAY YEMEGI ismi ile upload edilmiş
Bildiğimiz yufkadan ayırmak için YIPKA KOBETE ismi ile yayımlıyorum, aslında bizde de yufka ismi ile biliniyor, Ramazanlarda çabuk/kolay ve doyurucu bir yemek amacı ile yapılıyor.

Yemek bu blogda 33. sırada Ramazan yufkası ismi ile yayınlanan yemeğe çok benziyor
Ancak farklı bir yemek olarak sunulmasını gerektirecek farklılıklarda bulunuyor

mesela yıpka kobete de iç olarak haşlanmış et kullanılmış ancak daha büyük farklılıklar var
Ramazan yufkası fırının yakılmadığı zamanlarda aygaz/gaz ocağı üzerinde çevire çevire pişiriliyor, bu pişirme şekli elbette fırında pişirileni ile lezzet farkını da getiriyor. gerçi Ramazan yufkası tarifinde kuzinede de pişirilir diye yazmışız ancak bu sadece kış ayları için geçerli olabilecek bir şey, Ramazan yufkasının asıl pişme şekli gazocağı üzerindedir, bu şekilde pişen fırında pişenden daha lezzetli bize göre
yıpka kobetenin bir tarifini verecek olursak

YIPKA KOBETE
yufkalar 4 çeyrek parçaya bölünür
et haşlanarak pişirilir ve pişirilen etler ditilir
etlerin içinde piştiği et suyu bir tepsiye dökülerek yufkalar bu etsuyu içerisinde ıslatılarak yumuşatılır
yumuşatılan yufkalar tepsiye dizilir
5-6 kat olduktan sonra haşlanıp ditilmiş etler üzerine serilir
(video da görüldüğü gibi daha hafif olması için 3 kat ile de yetinilebilir)
aynı şekilde üzerinede 5-6 kat yufka yapıldıktan sonra
fırında pişirilir

Afiyet olsun

Blog Listem